Internationale investeerder domineert kantorenmarkt

Nederlandse kantoorpanden worden in hoog tempo opgekocht door internationale vastgoedbeleggers. Van het iconische gebouw De Rotterdam van Rem Koolhaas en een groot deel van de Amsterdamse Zuidas tot portefeuilles met kantoren in steden met veel leegstand als Zoetermeer en Amersfoort.

In de eerste helft van 2016 tekenden internationale beleggers voor 77% van de € 2,3 mrd aan investeringen in de kantorenmarkt. Bij de 20 grootste kopers zit geen enkele Nederlandse partij. Terwijl Nederlandse partijen wel goed vertegenwoordigd zijn onder de grote verkopers. Dat blijkt uit cijfers die het Financieele Dagblad bij databedrijf Real Capital Analytics op heeft gevraagd.

Trend

Het is een trend die al is ingezet in 2013. Sindsdien nemen Nederlandse vastgoedbeleggers niet meer dan 20% tot 30% van de investeringen in kantoren voor hun rekening. Ook in andere vastgoedmarkten, zoals de retail- en woningenmarkt, zijn buitenlandse investeerders dominanter geworden.

De mist in

Internationale beleggers zijn eerder flink de mist ingegaan op de Nederlandse vastgoedmarkt, mede door gebrek aan kennis van de lokale markt. De partijen die nu investeren zijn professioneel en weten goed wat ze doen, volgens Jeroen Lokerse, managing partner van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Geleend geld

Doordat ze vaak met meer geleend geld werken, prijzen ze lokale partijen uit de markt, zegt Lokerse. Die zijn na de crisis terughoudender geworden met hoge leningen of krijgen geen hoge financiering van de Nederlandse banken. Bovendien hebben veel Nederlandse partijen nog niet het vertrouwen dat het structureel beter gaat met de kantorenmarkt, zegt Jan Kamminga van Vastgoedbelang, de branchevereniging voor particuliere beleggers.

De kantorenmarkt herstelt voorzichtig. De leegstand is gedaald van 17% naar 15% en de prijzen stijgen op meerdere locaties in Nederland.

Bron: Financieel Dagblad, www.fd.nl

Comments are closed.