Kantorenleegstand daalt in rap tempo

De kantorenleegstand in Nederland daalt rap doordat het aantal kantoorbanen toeneemt. Nadat de leegstand sinds het uitbreken van de crisis jaar op jaar toenam, is sinds vorig jaar een dalende lijn te zien. Op dit moment is de leegstand 15%, een halfjaar geleden was dit nog 15,8%. Dit blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff.

Het aantal lege vierkante meters dat een nieuwe huurder vond steeg met 3,4%. De prijzen van vastgoed op de beste locaties in het land zitten ook in de lift. De gemiddelde huurprijs daalde nog wel met een krappe 1% en bedraagt nu €130 m2 per jaar.

Grotere verschillen

De leegstand neemt ook af omdat steeds meer kantoren worden verbouwd tot bijvoorbeeld hotel of appartementencomplex. Er is echter nog veel kantoorruimte in Nederland ‘waarvan het maar de vraag is of het ooit nog een gebruiker vindt, met of zonder transformatie’, zegt Jeroen de De Bruijn, bestuursvoorzitter van DTZ Zadelhoff.

De verschillen tussen ‘goed’ en ‘minder goed’ vastgoed nemen ook toe. Van het totale kantorenaanbod in Nederland, circa 7,8 miljoen m2, is 16% kansrijk, 48% kanshebbend en 36% kansarm, volgens de indeling van DTZ. Hoewel maar een klein deel van het aanbod in Nederland kansrijk is, is dit deel van de kantorenmarkt wel goed voor 40% van het aantal vierkante meters dat uit leegstand is verhuurd.

In Capelle aan den IJssel is de leegstand met 35% het hoogst. Zeist kent met zo’n 4% de laagste kantorenleegstand.

Bron: Financieel Dagblad, www.fd.nl

Comments are closed.