Leegstand onder kantoren gedaald

Na jaren van misère gaat het weer beter met de kantorenmarkt. Er staan 150 kantoorpanden minder te huur dan een jaar geleden. Het aantal lege kantoorvloeren is op jaarbasis met 7% gedaald tot 6,67 miljoen vierkante meter. Dat blijkt uit onderzoek dat makelaarsvereniging Dynamis donderdag naarbuiten heeft gebracht.

De daling van de leegstand is vooral te danken aan het grote aantal kantoren dat een nieuw leven krijgt als appartementencomplex of hotel. In het eerste halfjaar van 2016 is op deze wijze 340.000 vierkante meter kantoorvloer aan de markt onttrokken. Daarvan is 85% omgebouwd tot studentenwoning. Wel zijn er iets minder kantoren omgebouwd dan een jaar eerder.

Een andere factor achter de daling is dat steeds vaker huurders worden gevonden voor lege kantoren. De eerste zes maanden van 2016 steeg het aantal vierkante meters dat uit leegstand is verhuurd met 4% ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Een ruime meerderheid (61%) van de verhuurde panden staat in de vier grote steden. Door het dalende aanbod stijgt de mediane huurprijs licht tot €115 per vierkante meter.

Brexitonrust

Nederland wordt voor internationale bedrijven alleen maar aantrekkelijker als vestigingsplaats door het verwachte vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, signaleert Dynamis. Maar bedrijven die door de brexitonrust de oversteek willen maken, zouden wel eens moeite kunnen hebben om geschikte kantoorruimte te vinden door het dalende aanbod.

In Amsterdam dreigt zelfs een kantorentekort te ontstaan, waarschuwde CBRE eerder deze week in het FD. De vastgoedadviseur spoort de gemeente aan om de rem van nieuwbouw van kantoren af te halen. Een half jaar geleden brak Dynamis al een lans voor meer nieuwbouw op gewilde kantorenlocaties. ‘Op nieuwbouw heerst nu nog een taboe doordat in de jaren voor de crisis te veel kantoren zijn gebouwd’, zei directeur Wilfred Van der Neut van Dynamis toen. ‘Daar moeten we niet in blijven hangen. Anders zullen de huren op populaire locaties te hard stijgen.’

Bron: Financieel Dagblad, www.fd.nl

, , ,

Comments are closed.