Investeringen Nederlands vastgoed schieten verder omhoog

Was 2015 al een uitzonderlijk goed jaar voor de Nederlandse vastgoedmarkt, 2016 gaat daar nog eens dunnetjes overheen. De eerste zes maanden van dit jaar is ruim € 5 mrd geïnvesteerd in Nederlandse kantoren, winkelpanden en ander commercieel vastgoed. Dat is 20% meer dan dezelfde periode in 2015. Dat meldt vastgoedadviseur CBRE.

De vastgoedadviseur verwacht dat de investeringsvolumes over heel 2016 ook hoger uitkomen dan in 2015. Toen staken beleggers €11,6 mrd in Nederlandse stenen, bijna net zoveel als de €12 mrd uit recordjaar 2007. Het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie brengt geen verandering in die voorspelling. ‘Wij begeleiden op dit moment wel 60 deals in Nederland. Maar er is geen enkele partij die zich terugtrekt of een bod niet gestand doet. Het is business as usual’, zegt Erik Langens van CBRE.

De investeringsvolumes in Nederlands vastgoed worden aangejaagd door de extreem lage rente. In vergelijking met andere beleggingscategorieën als obligaties worden op vastgoed nog aantrekkelijke rendementen gehaald. En vastgoedbeleggers financieren hun aankopen doorgaans met een groot deel geleend geld, zo tussen de 30% en 70%.

Kantoorpanden

Vooral de investeringen in kantoorpanden zijn spectaculair gegroeid het afgelopen half jaar. De eerste zes maanden kochten beleggers voor zo’n € 2,3 mrd aan kantoren. Dat is 146% meer dan de eerste helft van 2015. De kantorenmarkt begint na jaren van oplopende leegstand langzaam iets gezonder te worden. Door het grote aantal transformaties tot bijvoorbeeld hotels en de groei van het aantal kantoorbanen is de leegstand afgelopen jaar gedaald tot 15%.

Onder meer De Rotterdam, het grootste multifunctionele gebouw van Nederland is in 2016 verkocht, nadat het jaren in de verkoop stond. Een consortium van Koreaanse beleggers en het Franse Amundi betaalden €350 mln voor het ontwerp van de bekende architect Rem Koolhaas. Ook minder goed gelegen vastgoed vindt nieuwe eigenaren. Zo kocht het Europese M7 Real Estate een portefeuille met kantoren op plekken als Amersfoort en Zoetermeer waar de leegstand nog hoog is.

Terugval

De winkelmarkt zag juist een terugval in het investeringsvolume van een krappe €1,3 mrd in het eerste half jaar van 2015 naar €800 mln in begin 2016. De oorzaak moet volgens Langens niet gezocht worden in de lange reeks faillissementen van Nederlandse retailers. ‘Er is juist enorm veel interesse van internationale beleggers omdat de rendementen op winkelvastgoed hier relatief hoog zijn in vergelijking met veel andere Europese landen.’

Maar het beeld wordt volgens hem vertekend doordat er dit jaar nog geen megadeal is gedaan op de winkelmarkt, in tegenstelling tot vorig jaar. Toen kocht de beursgenoteerde vastgoedbelegger Wereldhave voor €730 mln een portefeuille met Nederlandse winkelcentra van het Franse Klépierre.

Bron: Financieel Dagblad, www.fd.nl

Comments are closed.